söndag 2 augusti 2009

Sveriges enda fyr utan trappor


Örskärs fyr, i havsbandet norr om Öregrund, från 1730.
Ritad av Carl Hårleman.
Inga trappor finns inuti, i stället snirklar sig en tegelgång uppåt i spiral.
Vandrarhem i de gamla fyrvaktarbostäderna vid sidan av fyren.
Storslagna klippor och solnedgångs-utsikt ut mot Ålands hav.
Passbåt ut till ön tar du från Gräsö efter att ha åkt till Öregrund.

Den första fyren på Örskär byggdes på 1680-talet. I trä. Det var den näst äldsta fyren byggd under svensk överhöghet (Landsorts är den äldsta).
1737 träffades Örskärs fyr av ett åsknedslag och brann ned, men redan året därpå befalldes att man skulle bygga en ny fyr på samma plats.
Örskärs nya fyr ritades av Carl Hårleman, då
överintendent och chef för den statliga byggnadsverksamheten. Hårleman är annars mest känd som ledare för byggandet av slottet i Stockholm, ritat av Tessin. Själv ritade Hårleman bland annat Svartsjö och Åkerö slott.

Den nya fyren byggdes 1738-39. I sten.
30 år senare byttes den gamla fyrapparaten ut mot en ny med rörliga speglar. Orsaken var troligen att fyren trots avbrott i skenet skulle kunna lysa i alla riktningar samt klagomål på att den inte lyste tillräckligt starkt. I en samtida beskrivning omtalas Örskär efter förändringen som ”den präktigaste fyrbåken ej allena i Östersjön utan ock på många orter ej ha sin like”.

På vandrarhemmet kan du betrakta ett stort fotografi på fyrmästarfamiljen som bodde här på 1800-talet. 4 nästan vuxna döttrar och så äntligen en son...

Inga kommentarer: