lördag 5 september 2009

Hemliga trädgården fortskrider



Här Lustgården med buxbomsfigurer, bland annat Nallen, som syns längst bak åt vänster, Konen och Bollen. Här ska så småningom ett hav av gula och vita historiska narcisser, rosa hyacinter, blå förgätmigej, vita tobaksblommor och höga rosa rosenskära blomma och blomma innanför de låga buxbomshäckarna. Förebild är lustgården på Sofiero, utanför Helsingborg. Bildarna nedan, (dessvärre av urdålig kvalitet) är plåtade med mobilkamera ur Christel Kvants fantastiska bok med lika fantastiska fotografier om och från trädgårdarna på Sofiero.


Till min Hemliga trädgård kommer man genom den separata Calles grind,

från den vanliga flaggstångs- och gräsmatteträdgården. På sidorna om grinden är häckar på tillväxt. Så småningom ska de bli så höga att man inte kan se in över dem utifrån. Annars vore den Hemliga trädgården ju inte särskilt hemlig... Kanske formklipper jag häckarna som en riddarmur med små torn här och där.
Hemliga trädgården innehåller flera små delar: en avdelning med rosa rosor i buxbomsrundlar, här Coral Dawn:

I den kan man sitta på bänkar och filosofera om livet. Sedan finns som sagt Lustgården och så en del som jag ännu inte har kommit på hur den ska se ut samt en mittgång med en liten stenläggning inspirerad från Alhambra i Granada, Spanien som är så här vackert:

Naturligtvis finns även barnboken Den hemliga trädgården av Frances Hodgson Burnett från 1909 i min bokhylla.

Citat ur den: "De som kommer upp och blommar bara man visslar på dem, är allra bäst."
Och det kan man ju hålla med om.

1 kommentar:

Nina Solomin sa...

härligt! vad spännande! N