onsdag 18 juni 2008

Mördarsniglar 2

Nu har det kommit! Den nya snigelmedlet Nemaslug. Än så länge finns det inte ute i affärerna men det kan beställas direkt från Bionema och Ljuva hem. Nemaslug godkändes så sent som i mars av Kemikalieinspektionen.
Det handlar om millimeterstora rundmaskar, så kallade nematoder, som infekterar och dödar sniglar. De mikroskopiska maskarna avger en bakterie som gör att snigelns mantel sväller upp. Efter tre dagar slutar snigeln att äta och dör inom en vecka.
Medlet är miljövänligt och ofarligt för andra djur och människor. Dessutom påstås det fungera även under regniga perioder då ju sniglarna kan föröka sig explosionsartat.
En förpackning med tolv miljoner nematoder räcker till
40 kvadratmeter och kostar cirka 350 kronor inklusive moms och frakt. Försändelsen skickas med kylklamp och nematoderna måste förvaras i kyl tills de används.
Den öppnade förpackningen ser ut som som sågspån. En fjärdedel hälls i en vattenkanna om 8 liter, rörs ut och så vattnar man med stril. Den ska vara kväll och molnigt. Sedan måste man hålla marken fuktig i 4 dagar, där ligger det stora jobbet.
Exakt hur effektivt det nya medlet är återstår att se. Snigelexperter som Ted von Proschwitz på Naturhistoriska museet i Göteborg (se blogginlägg Mördarsnigel 1 nedan ) varnar för att sätta alltför stor tilltro till medlet.

2 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Men vad händer med alla våra svenska sniglar?
Pantersniglar, Skogssniglar, Vinbärssnäckor, Helix pomatia (somliga kallar dem väl Vinbergssnäckor?) m.fl
undrar/Ernst-Hugo