fredag 4 juni 2010

Skylten


Jag minns det som i går.
Hon hade gjort sig så fin. Letat fram sina allra största örhängen, köpta på någon av de otaliga loppisar hennes föräldrar släpat runt henne på, och så sommarhatten - den fick man inte glömma. I den långa hästsvansen satt strån från höskullen kvar där hon hoppade vilt, påhejad av storebror, kalkoner, får, katter, skrämmande stora tjurar och en och annan "gullig" råtta.
Hon hade en hel skattkammare för sig själv på övervåningen i den rödmålade undantagsstugan till vår gula Sörgården. På samma breda kilsågade golv där prästfrun i församlingen en gång för 100 år vankat fram och tillbaka sedan hon fått en fristad för sig och sin förståndshandikappade son sedan maken/fadern supit dem från pastoratet, bredde min dotter somrarna i början av 90-talet ut sina dyrbarheter. Plastpåse efter plastpåse med kulhalsband, neonglittrande ringar, armband stora som rockringar runt hennes arm, strassörhängen värda en primadonna apsoluta. Alla togs fram en sådan här dag när det skulle åkas till kullerstenstorget för att köpa glass. Proceduren att välja tog timmar och speglarna gick nästan sönder av utmattning.
Nu är det lastbilsflak och skumpa och sjungom och vita kläder. Och jag och flickans pappa önskar att vi bara hade njutit lite mer. Inte jagat så mycket tid. Så mycket materiellt. Så mycket sol. Så mycket upplevelser utomlands. Så mycket midjemått. Så mycket karriär. Som den där dagen i Småland när flickan på studentskylten ovan fick hela stan att le.En övervåning full av de allra dyrbaraste juveler.


Idyllernas somrar.

1 kommentar:

Grekland nu sa...

Fint skrivet! Stort grattis till den lilla som tar studenten!