onsdag 30 juni 2010

Spaning

"Ända in i kaklet."
Manliga politikers nya favorituttryck.
Senast Widar Andersson(S).

fredag 25 juni 2010

A room with a view...


Sommarfest på tidningen Vi.
Du som har en snyggare utsikt på jobbet, räck upp en hand.
Öppet fönster, dagen innan midsommarafton.
Stadshuset till höger, Västerbron rakt fram...
... Nä, tänkte väl det.

onsdag 23 juni 2010

Tröst


Everything will be okey in the end.
If it´s not okey,
it´s not the end.

fredag 4 juni 2010

Skylten


Jag minns det som i går.
Hon hade gjort sig så fin. Letat fram sina allra största örhängen, köpta på någon av de otaliga loppisar hennes föräldrar släpat runt henne på, och så sommarhatten - den fick man inte glömma. I den långa hästsvansen satt strån från höskullen kvar där hon hoppade vilt, påhejad av storebror, kalkoner, får, katter, skrämmande stora tjurar och en och annan "gullig" råtta.
Hon hade en hel skattkammare för sig själv på övervåningen i den rödmålade undantagsstugan till vår gula Sörgården. På samma breda kilsågade golv där prästfrun i församlingen en gång för 100 år vankat fram och tillbaka sedan hon fått en fristad för sig och sin förståndshandikappade son sedan maken/fadern supit dem från pastoratet, bredde min dotter somrarna i början av 90-talet ut sina dyrbarheter. Plastpåse efter plastpåse med kulhalsband, neonglittrande ringar, armband stora som rockringar runt hennes arm, strassörhängen värda en primadonna apsoluta. Alla togs fram en sådan här dag när det skulle åkas till kullerstenstorget för att köpa glass. Proceduren att välja tog timmar och speglarna gick nästan sönder av utmattning.
Nu är det lastbilsflak och skumpa och sjungom och vita kläder. Och jag och flickans pappa önskar att vi bara hade njutit lite mer. Inte jagat så mycket tid. Så mycket materiellt. Så mycket sol. Så mycket upplevelser utomlands. Så mycket midjemått. Så mycket karriär. Som den där dagen i Småland när flickan på studentskylten ovan fick hela stan att le.



En övervåning full av de allra dyrbaraste juveler.


Idyllernas somrar.

måndag 31 maj 2010

fredag 28 maj 2010

Inflytt


AB Tidningen Vi:s kundtidningsavdelning formerar sig.
Här är ön som ska göra Mersmak. Inflyttnings-begivenheter på måndag!

torsdag 20 maj 2010

Sveriges med väldoftande entré?

Ibland är jag på Coops huvudkontor i Solna, där Mersmaks-redaktionen huserar. (AB Tidningen Vi:s kundtidningsavdelning tar över produktionen av den tidningen från septembernumret i år.)
Ingen annan arbetsplats än Coop kan ljuga så för mig! Det är fantastiskt, man tror att man fortfarande ligger kvar i sängen eller åtminstone har morgonrock, det är lördag och man ska få läsa morgontidningen i flera timmar till. Och att ens själs älskade har varit uppe länge och nu tänker bjuda på en riktig hotellfrukost.
Det är näsborrarna som sänder sådana signaler till hjärnan och axlarna åker ner, hela tiden utanför Coop. Vid den trista p-platsen en bit bort med det svindyra timpriset, vid svängdörrarna vid entrén.
Överallt här sveper en vind, nä, hela jordens alla strömmar av nybryggt kaffe i de mest utsökta aromatiska pustar. Pust, mmmm. Pust, mmmm. Inte kok, utan bönor som precis kommit långväga i stora, oftast vita, italienregistrerade långtradare med muskulösa chaufförer, för att tömma sin last i grannhuset, PRECIS där du går på väg in i Coops huvudkontor.
SÅ ska man starta sin arbetsdag. -:)


Nyss lossade kaffebönor utanför kafferosteriet. Det vita är bakdelen på lastbilden.

onsdag 19 maj 2010

Sex i trädgården

29-30 maj blir det sex i trädgården, meddelar Jorma.
Vad det är frågan om, får du veta här.

Köket fortskrider

Jag måste erkänna att jag är helt tokig i Lyxfällan. Det TV-programmet får mig totalt lugn. Så DÄR eländigt har verkligen inte jag det! konstaterar jag upprymt varje gång.
Inte för att det är syftet med programmet, snarare att vara en ekonomisk lektion parat med en sedelärande historia, men jag lyssnar inte på det örat. Känner bara känslan av att jag minsann tillhör skaran som har KONTROLL. (Vilket alla i omgivningen vet att det är det minsta jag har när det gäller trädgårdssoffor, ljusstakar och korgstolar. Där går lönen åt pipsvängen på tok för tidigt. Men hade man som jag etta i matte i gymnasiet - trots tappra försök att höja siffran med ett specialarbete om Gyllene snittet - ryggar man instinktivt så fort någon säger "budget".
Budget, budget, budget. Bort, bort, bort.
Samma mentala uppåtkick ("så DÄR eländigt har i alla fall inte jag det!"), har inredningsprogram på mig. "Så DÄR fult har i alla fall inte jag det!", "så DÄR mycket mögel har i alla fall inte jag i min dusch!", "så DÄR eländiga hantverkare (min man...) har i alla fall inte jag!" etc.
I kväll hände det dock. Jag var den utvalda i amerikanska Extreme Home Makeover. Det inredningsprogrammet är verkligen just extremt. Här är det inte renoveringen som gått i stå i tio år eller spårat ur. Här har hela huset brakat ihop på grund av livsomständigheter, och ingen Arga snickaren - det mest populära av alla svenska inredningsprogram där det både lappas ihop pärlspont och äktenskap - skulle hjälpa i världen.
Extreme Home Makeover är tunna pappskivor till ytterväggar i 35-gradig kyla i Alaska, en arbetslös förälder, nio egna barn och minst fem fosterbarn. I ett enda rum. Så sorgligt. Men då rycker den stora TV-bussen ut, ett 50 meter långt silverfärgat schabrak (eller hur det stavas), lastat med hantverkare, designers och inte minst en enormus budget. Knackeliknack. "Gissa vad! Åk till Disneyworld och vi fixar det här!" När familjen kommer tillbaka står ett hus likt Vita huset på 800 kvm där.
Just SÅ kände jag mig i går, när handyman arbetat en enda dag hos mig. Det var som i brädgårdshimlen: En liten vacker tillfilad kant på bröstlisten, så man inte ska skava sig om man råkar komma emot precis där i skarven till dörrfodret. En kant vars tillfilning får ljuset att kasta estetiska skuggor och skapa ett djup exakt på rätt ställe. Något hemmafixaren maken inte skulle ha vare sig kommit på eller ansett speciellt högprioriterat, kan ni vara helt säkra på...
FINSNICKARE, helt underbart!
Och det bästa av allt: Han ska vara kvar.
Tre tremendous weeks till.


Jamen nu kan jag väl ändå få lite beröm? Målat hela semestern, rätt less just nu.



Måla. Utomhus skiner solen väl hett.



Artar sig bra.


Jobbar jag inom KF-koncernen, eller gör jag...



Eldstads-helvetet.




Den eller den eller den?




Nu händer det grejor!


Handyman.
Finsnickaren Daniel Edman, Svensk Träslöjd, Bäsinge, Krylbo.


Se och njut. Så här fina kommer mina skåp också bli inuti.


Golv och bröstpanel.


Nytt avlopp på plats. Och vilket golv. Tjockt som en rejäl hammarskalle.


Gamla innerväggen från 1918 kom fram.
Vrid på huvudet åt vänster... ja, ja...


Provisorisk matsylta.


Heja, heja Margaretha. Bara att bita ihop.


Renskrapad murstock.


Röd plastmatta - snyggt 1970.


Rätt äckligt. Fågelsång utanför.


Ännu äckligare.


Fläktkåpan på tippen. Dörrarna oxå.


Elva år har jag stått ut. Inget inredningsprogram knackade någonsin på.




torsdag 6 maj 2010

Förbereder



Om du missat!
Pressmeddelande som gått ut:


AB TIDNINGEN VI TAR ÖVER MERSMAK

"AB Tidningen Vi tar över Mersmak och startar kundtidningsbolag.
– Det känns naturligt att stärka bolaget med detta; vi har ju en snart 100 årig tidningsmakarkompetens med Vi och nu senast ViLäser, säger vd Anneli Rogeman.
– Att göra tidningar för kunder skiljer sig från att göra tidningar för läsare, och vi kommer att behöva rekrytera fler inom kort, tillägger hon.
Första kontraktet är påskrivet vilket medför produktion av Mersmak, Coops kundtidning. Mersmak har en upplaga om 1,1 miljoner exemplar och kommer ut 11 gånger om året.
– Vi är väldigt nöjda med den här lösningen, har stort förtroende för AB Tidningen Vi:s nya kundtidningsbolag och ser med tillförsikt fram mot samarbetet, säger Ivar Fransson, marknadsdirektör på Coop.
– Det känns väldigt roligt och även uppfordrande att ta över produktionen av Mersmak, en av landets största och bästa kundtidningar, avslutar Anneli Rogeman."


Första numret från oss kommer i oktober!
Hälsningar projektledaren

söndag 11 april 2010

Såg en såg


Det här är Vidar. Visst väcker han ha-begär! Hantverk man inte sågar i första taget.

tisdag 30 mars 2010

Riven rabbit...

Det kom ett paket, adresserat till Saga Nordgren!

Titta vad som låg där! En rosa kanin från mormor och morfar i Thailand!

TACK! säger Saga, 2 år i dag.

Titta så fin den är nu, 5 minuter senare:


Och nu kom det grattis över Facebook. Jag är en populär hund. Och bra mycket sötare än de här byrackorna som var på grattiskortet:

Dessutom har jag världens bästa mormor och morfar!!!!!!!!
Love you all, från norr till söder/Saga

PS Och så här kul är det i dag, dagen efter:

(Jag är inte riktigt till min fördel, jag har precis kommit hem efter narkosen.)
Jag hade fått något i tassen som blev till en varböld. För mycket festande är aldrig bra.






fredag 26 mars 2010

Bomb-möten


Du tror kanske att det här är en gammal skolklocka, som läraren ringde in till lektionerna med.
FEL!
Det är en Bomb-klocka (nu blir man väl tagen av dem som spanar på sådana ord).
Varje gång det är idétorka på tidningen Vi eller ViLÄSER, och någon behöver hjälp, ringer vederbörande i klockan. Som den empatiska flock vi medarbetare är, kommer vi skyndande.
Bomb-mötet varar max 10 minuter. Alla bara spottar ur sig idéer till det som behövs.
DET kallar vi kreativt livslångt lärande. -:)

torsdag 25 mars 2010

Sex i garaget

2008 intervjuade jag Jorma Toivonen, 53-årig sjuksköterska i Stockholm, som har norra Europas största erotiksamling. Sex i garaget var rubriken. Texten kan du läsa här.
Nu är Jorma i gång igen, denna gång med en utomhusutställning i sin trädgård där han visar gamla unika erotiska foton, konst och bilder.
Allt hängs i träden, buskarna, på husfasaden till den söta träkåken eller får ligga på marken.
Moderna konstnärer har bjudits in för att visa sin nutida erotiska konst.
Dessutom blir det älvor på taket som blåser såpbubblor, en naken man som spelar kontrabas med mera.
"Sånt här har aldrig visats i Sverige", säger Jorma. "Lite motvikt till alla kommersiella erotikmässor. "
Datum finns inte, enbart att detta ska ske utomhus i maj 2010 under en lördag och söndag dagtid. Utställningen är totalt beroende av vädret.
Adressen får du av mig, om du hör av dig.

onsdag 24 mars 2010

Utsikten från min säng

Min kollega Jenny Morelli började med "Utsikten från mitt fönster" för ett halvår sedan på sin blogg.
Jag fortsätter stafetten med "Utsikten från min säng".
Skicka din bild till mig på margaretha.nordgren@vi-tidningen.se så publicerar jag den här. Välkommen till Galleri Ryggläge.

Margaretha, Sollentuna.


Jenny, Örnsberg.

måndag 22 mars 2010

Gerda


I nästa nummer av Vi möter du Gerda Ahlgren. Missa inte det. I 75 år har hon ruvat på Kungliga Biblioteket, men nu har jag plockat upp henne.

lördag 20 mars 2010

Dags att plantera om pellissarna




Köket


Del 1
Välkommen till avdelningen Ångest.
Nu ska hela rasket ut.

onsdag 17 mars 2010

Uppträdande


Ni vill inte se mer
Litterär båtsalong
Östersjön

Kareoke


Tomas väljer låt. Inget passar. Ingen Hank Williams...
Litterär båtsalong
Östersjön.

måndag 15 mars 2010

Inbyggd antenn

Jag ska gå förbi receptionen och "få en inbyggd antenn" i morgon. Undrar hur jag kommer att se ut då...

torsdag 11 mars 2010

Ingemar gör en insats


Dags för ommöblering. Ingemar (tack!) tejpar upp skrivbords-former på golvet på tidningen Vi:s och ViLÄSERs redaktion. Nu gäller det bara att städerskan inte moppar bort alla markeringar i morgon bitti ...

torsdag 4 mars 2010

Fest på Vi


Macaronger. Delikatesser som hertiginnan Katarina av Medici introducerade vid det franska hovet 1533. Kakorna syntes även flitigt i filmen om Marie Antoinette. Sitt nuvarande utseende fick macarongen i Paris 1930. Två tunna lock med ett njutningsfullt innehåll emellan. I Frankrike avnjuts macaronger vanligtvis till kaffe, te eller som fristående dessert.I Sverige kostar 24 stycken ungefär 360 kronor...